Cím: 3100. Salgótarján Gedőcz-tető
Igazgató: Könnyű József +36 30/910-8868
Koordináták: É:48°07'37" K:19°49'19" h=352m


A Salgótarján peremén lévő csillagvizsgáló a városi helyi közlekedési eszközökkel is elérhető. A három szintes épületben található egy jelentősnek mondható szakkönyv- és folyóirattár. A csillagvizsgáló rendelkezik nagyobb létszámú csoportok fogadására alkalmas területtel, felszereltsége lehetővé teszi bemutatások, előadások tartását. DVD anyaga, még hosszabb borultság esetén is tartalmas időtöltést nyújt. A csillagvizsgáló főműszere egy 320/1450 mm-es Newton távcső, amely az épület harmadik szintjét képező forgatható kupolában került elhelyezésre. A villás szerelésű óragépes, mindkét tengelyén finommozgatással és órakörökkel ellátott távcső bemutatási, észlelési célokat szolgál. Az épület mellett található egy piknikező hely, amely szabadtéri bemutatások tartására is kiválóan használható.

GEDŐCZ-TETŐI CSILLAGVIZSGÁLÓ: Távcsöves bemutatók alkalmával különféle nagyításokban láthatók a Hold kráterei, a bolygók, az Univerzum galaxisai, és a csillagos égbolt megannyi érdekessége. DVD műsoraink és előadásaink elsősorban az ismeretterjesztést, a tanulást segítik, megismertetve ezáltal a csillagászat és az űrkutatás legújabb eredményeit.

LÁTOGATÓK FOGADÁSA: Sötétedéstől (19 óra) derült égbolt esetén. Szakmai programok alkalomszerűen. Csoportok látogatása a hét bármely napján előzetes, (min 48 óra) bejelentkezés alapján.


Látogatók: